loading...

Lanolina i jej zastosowanie

22.11.21

Cenne właściwości lanoliny znane są od wielu lat. Produkowana przez owce, wykorzystywana przez ludzi w celach pielęgnacyjnych, kosmetycznych oraz leczniczych. Jest to cenna substancja pielęgnująca, której nie może zabraknąć w każdym domu

Czym jest i jak powstaje lanolina?

Lanolina swoją nazwę zawdzięcza łacińskiemu słowu „lana” oznaczającego wełnę. Określana także jako tłuszczopot, pozyskiwana jest podczas procesu strzyżenia wełny owczej. Zwierzęta te, za pomocą swoich gruczołów łojowych produkują duże ilości naturalnego tłuszczu, który ma za zadanie ochraniać je przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.

Im mniej korzystna temperatura na zewnątrz, tym więcej tłuszczu jest wytwarzane. Po dokładnym ostrzyżeniu owiec, pozyskana wełna jest dokładnie prana i oczyszczana. W procesie odwirowywania wełny, następuje oddzielenie lanoliny od pozostałej części.

Końcową drogę lanolina spędza na rafinacji, kolejnym oczyszczaniu oraz suszeniu. Dzięki silnym właściwościom, polegającym na wiązaniu wody, lanolina tworzy emulsję – bardzo często wykorzystywaną w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Najważniejsze właściwości lanoliny

Właściwości lanoliny zostały docenione już na początku XIX wieku, gdzie składnik ten wykorzystywano jako podstawowy surowiec do tworzenia różnego rodzaju kremów oraz maści. Z uwagi na jej bogaty skład, zawierający estry cholesterolu, alkohole nienasycone oraz kwasy karboksylowe (tłuszczowe) skutecznie chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Jej skład jest bardzo podobny do składu ludzkiego naskórka, dzięki czemu jest to produkt w pełni bezpieczny i antyalergiczny. Warto wiedzieć, że regularnie stosowana lanolina, zapobiega nadmiernemu narastaniu naskórka. Lanolina to także bardzo dobry emolient, który chroni skórę przed nadmierną utratą wody, zarówno w gorące jak i bardzo zimne, wietrzne dni.

Do innych jej właściwości zaliczyć należy korzystne działanie na włosy. Zapobiega ich łamliwości, ułatwia rozczesywanie włosów oraz chroni końcówki przed rozdwajaniem się.

Co ważne, czysta lanolina sprawdza się doskonale podczas różnego rodzaju stanów zapalnych. Przyspiesza gojenie ran, chroni stopy przed powstawaniem pęcherzy i nagniotków, a u karmiących kobiet będzie idealnym rozwiązaniem na bolące i popękane brodawki sutkowe.

Rodzaje lanoliny – którą z nich warto stosować?

Na rynku dostępne są dwa rodzaje lanoliny dostępne do powszechnego stosowania: lanolina czysta (czyli bezwodna) oraz lanolina uwodniona, przy czym każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami oraz sposobem zastosowania.

Lanolina czysta, czyli bezwodna jest przede wszystkim wykorzystywana z przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Dobrej jakości stuprocentowa lanolina będzie wyróżniała się swoją ciemnożółtą lub brązowawą barwą oraz lekko kleistą konsystencją.

Swoim zapachem może delikatnie przypominać alkohol. Druga jej postać, lanolina uwodniona wykorzystywana jest głównie w przemyśle m.in. w produkcji olejów lub smarów, a także podczas wykańczania rozmaitych tkanin i gatunków drewna. Lanolina uwodniona składa się w ¼ z wody.

Lanolina w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym – dlaczego jest tak popularna?

Lanolina bardzo często stanowi składnik wielu kosmetyków. Wykorzystywana jest jako podstawowy składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry suchej oraz atopowej. Sprawdza się doskonale w produktach dla osób zmagających się z łuszczycą oraz nadmiernym wysuszeniem skóry.

Można znaleźć ją w takich produktach jak kremy, balsamy, emolienty, balsamy i pomadki do ust. Bardzo często stanowi składnik produktów dedykowanym dzieciom, przeznaczonym do skóry wrażliwej i delikatnej. Dodaje się ją także do produktów do makijażu.

Z uwagi na właściwości silnie zmiękczające, może być wykorzystywana jako składnik płynów do prania i płukania. W przemyśle farmaceutycznym stosowana jest jako składnik leków przyspieszających gojenie.

Z uwagi na jej dużą wchłanialność, jest też składnikiem maści do skóry popękanej i narażonej na nadmierne wysuszenie. Jest doskonałym rozwiązaniem dla osób które cierpią na atopowe zapalenie skóry.

Jak stosować lanolinę? Praktyczne wskazówki

Do najczęstszych sposobów wykorzystywania lanoliny w domowym zaciszu można zaliczyć kurację – maseczkę z lanoliny na wysuszone dłonie i stopy, a w przypadku osób posiadających małe dzieci lanolinowanie wełny.

Do samodzielnego wykonania maseczki z lanoliny należy przygotować łyżkę stołową lanoliny, pół żółtka jaja oraz pół łyżeczki z oleju migdałowego. Po dokładnym połączeniu ze sobą wszystkich składników (powinny być w temperaturze pokojowej), należy nanieść je na spierzchniętą skórę rąk i stóp.

W celu wzmocnienia działania lanoliny, dobrze jest owinąć je folią oraz ręcznikiem. Wyższa temperatura pozwoli na efektywniejsze wchłanianie zawartych w niej składników.

Maseczkę należy trzymać około 30 minut, po czym dokładnie zmyć strumieniem ciepłej, bieżącej wody. W okresie zimowym zaleca się stosowanie tego rodzaju zabiegu co najmniej raz lub dwa razy na tydzień.

W celu przywrócenia włóknom wełny ich warstwy ochronnej warto wykonywać lanolinowanie wełny. Proces lanolinowania, powtarzany regularnie w odstępach dwumiesięcznych, ochroni wełnę przed wilgocią oraz rozwojem bakterii.

Do całego procesu potrzeba około 200 ml wrzącej wody, łyżeczkę płatków mydlanych oraz łyżeczkę lanoliny. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie połączyć, rozpuszczając płatki mydlane oraz lanolinę w gorącej wodzie.

Po połączeniu się składników, całość należy połączyć z 1,2 l letniej wody, a następnie umieścić w nim otulacz. Całość należy pozostawić na kilka godzin, z reguły przyjmuje się że minimalny czas to 4 a maksymalny to 6 godzin. Po wyjęciu otulacza, należy go delikatnie odcisnąć oraz pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Twój koszyk zawiera

0 produktów produkty produkt

close modal Icon
Brak produktów. Kiedy dodasz produkty do koszyka pojawią się one w tym miejscu.