loading...

Ekologiczne kiełki - co warto o nich wiedzieć?

11.02.22
Ekologiczne kiełki

Kiełki w codziennej diecie

Zastanawiałeś się może kiedyś jak ogromny wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie ma nasza codzienna dieta? Okazuje się, że to co jemy ma zdecydowanie większy wpływ na nasze życie niż nam się wydaje.

Nie bez powodu naukowcy i lekarze twierdzą, że za nasze poczucie szczęścia odpowiadają jelita. To właśnie w jelitach produkowana jest serotonina czyli potocznie nazywany hormon szczęścia. Dlatego tak ważne jest abyśmy dbali o naszą dietę i wzbogacali ją w witaminy i minerały.

Oczywiście, można postawić na suplementację i syntetyczne środki, jednak nie jest to konieczne! Matka natura zadbała o to, żeby wytworzyć wszystko czego potrzebujemy. Zamiast witamin w tabletkach czasem lepiej poszukać prostszych rozwiązań.

Świetnym przykładem właśnie takich naturalnych leków są właśnie kiełki ekologiczne. Rewelacyjnie wpływają one na regulację układu nerwowego, hormonalnego oraz układu krążenia.

Czym są kiełki?

Kiełki to nic innego jak młode pędy nasion lub ziaren. Powstają one kiedy roślina jest w początkowej fazie wzrostu, a tym samym posiada najwięcej zdrowotnych i odżywczych właściwości. Kiedy takie nasiona kiełkują wytwarzają się wówczas enzymy, które są o wiele łatwiejsza do przyswojenia dla naszego organizmu niż takie z niekiełkujących ziaren lub nasion.

Dlaczego warto spożywać kiełki w codziennej diecie?

Kiełki są bogatym źródłem magnezu usprawniającego pracę szarych komórek, cynku pomagającego w procesach pracy trzustki, wapnia działającego na prawidłową kurczliwość mięśni oraz dobrą pracę układu hormonalnego, potasu odpowiadającego za insulinę, jodu, który pomaga w prawidłowej pracy tarczycy oraz żelaza odpowiedzialnego za układ krwionośny.

Jak widać te malutkie roślinki mają w sobie ogromną moc zdrowotną, jest w nich zawarta czysta naturalna esencja witamin i minerałów, które warto dostarczać do naszego organizmu.

Ekologiczne kiełki

Kiełki możemy podzielić na te tradycyjne oraz te ekologiczne. Tradycyjne kiełki możemy dostać w prawie każdym większym markecie. Są one już gotowe do spożycia lub w formie nasion.

Jednak zwykle te gotowe do spożycia są zapakowane w plastikowe pojemniki lub worki, co niestety sprawia, że tracą wiele swoich właściwości odżywczych, a ponadto takie pakowanie produktów plastik przyczynia się do zanieczyszczenia planety.

Dlatego warto postawić na ekologiczne nasiona, które posiadają zdecydowanie więcej plusów.

  • nasiona tego typu mają certyfikaty pochodzenia z rolnictwa ekologicznego
  • każde nasiona muszą przejść atesty instytutów nasiennych
  • lepsza jakość
  • mniej plastiku zanieczyszczającego planetę

Warto więc decydując się na wprowadzenie kiełków do codziennej diety, zainteresować się tymi z ekologicznych źródeł, a najlepiej samodzielną domową uprawą. Zabawa, przyjemność i jakość gwarantowana.

Uprawa kiełków w domu

Pewnie wielu z Was uprawa kiełków kojarzy się z rzeżuchą sadzoną na wacie w okresie wielkanocnym. I bardzo dobrze, że Wam się tak kojarzy, to właśnie pokazuje jaki proces uprawy kiełków jest łatwy i przyjemny. Często jedyne co nam do tego potrzeba, to naczynie, woda oraz nasiona, a także odrobina cierpliwości.

Jest kilka metod uprawy kiełków w domowym zaciszu:

  • na sicie - metoda na sicie polega na umieszczeniu nasion właśnie na tytułowym sitku, położeniu ich na misce z wodą, tak aby ziarna były zamoczone, ale nie pływały, oraz na przepłukiwaniu nasion kilkukrotnie w ciągu dnia
  • na ligninie - metoda używana do wcześniej wspomnianej rzeżuchy, jest ona banalnie prosta, nasiona umieszcza się na zwilżonej ligninie, a jedyne o czym trzeba pamiętać to aby zraszać ją kilka razy dziennie, tak aby nie wyschła
  • w kiełkownicy - jest to zdecydowanie najbardziej ciesząca oko metoda. Zwłaszcza jeżeli wybierzemy szklaną kiełkownicę. Polega ona na umieszczeniu nasion w pojemniku ze zbiorniczkiem na wodę. Tutaj również musimy pamiętać o kontrolowaniu wilgotności i zraszaniu nasion kilka razy dziennie.

Dwie wspomniane wcześniej metody na sitku, oraz na ligninie oczywiście działają, ale niestety nie są zbyt efektowne dla oka. Dodatkowo metoda na ligninę jest jednorazowa, gdyż ciężko potem użyć materiał drugi raz.

Dlatego teraz coraz bardziej popularne stają się szklane kiełkownice. Jest to najbardziej ekologiczna metoda uprawy, kiełkownice są wielorazowe, dzięki temu, że są wykonywane ze szkła nie wpływają na właściwości uprawianych nasion, a do tego mogą być wręcz elementem ozdobnym w kuchni.

Czy warto?

Na to pytanie musisz już Sobie odpowiedzieć Sam. Jeżeli jednak zdrowa, bogata w minerały i witaminy dieta jest dla Ciebie priorytetem w życiu, warto pomyśleć nad uprawą tych niesamowicie wartościowych leczniczych nasion w domu. Aby mieć pewność, że dostarczasz Sobie tego co najlepsze pamiętaj, żeby wybierać nasionka z ekologicznych źródeł, gdyż to właśnie one są esencją zdrowia w Naszej diecie.

Twój koszyk zawiera

0 produktów produkty produkt

close modal Icon
Brak produktów. Kiedy dodasz produkty do koszyka pojawią się one w tym miejscu.