Wybierz kategorie
Zależy Ci na zdrowej i smacznej diecie, kiedy brakuje sezonowych warzyw? Kiełkownica słoikowa tak działa, że już po 5 dniach możesz zajadać pierwszą porcję rzodkiewki, lucerny, brokuła i innych warzyw. Kiełki to ich najbardziej skoncentrowana i najzdrowsza postać.
Koniecznie przeczytaj naszą recenzję z używania tej kiełkownicy "Kiełkownice szklane - testy + jak wybrać dobre nasiona na kiełki"
Kiełkownica słoikowa to bardzo higieniczny sposób na kiełki. Szkło, w przeciwieństwie do plastiku, bez obawy można umyć w zmywarce, i pozbyć się wszelkich drobnoustrojów. Nawet jeśli zapomnimy o kiełkach na dłużej, i pojawi się pleśń, słoikową kiełkownicę uda nam się doczyścić i wysiać nową partię nasion. Z plastikiem nie jest tak łatwo.
Po co się ograniczać? Kiełkownica słoikowa zestaw 3 sztuk daje możliwość użycia do jednej potrawy kilku rodzajów kiełków!
Hodowla w słoiku jest bardzo łatwa i niezwykle wygodna: wsypujemy nasiona do środka, zalewamy wodą na kilka godzin (lub całą noc), żeby się namoczyły, zakręcamy. Po namoczeniu wylewamy wodę przez nakrętkę. Ważne jest, aby nasiona przepłukiwać (wlewać wodę przez nakrętkę, następnie wylewać) około 3 razy dziennie. Im więcej razy przepłuczemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo pleśni. Nie musimy się obawiać że przepłukiwanie i mieszanie wody uszkodzi mechanicznie kiełki. Właściwie to nawet lepiej dla nich gdy trochę się poruszają (popływają), zmienią miejsce, przewietrzą. Ponadto łatwiej też pękają osłony nasion i szybciej pojawiają się korzonki.
W tej kiełkownicy, zwłaszcza jeśli postawimy ją pod kątem, panują najlepsze możliwe warunki do kiełkowania. Parująca woda skrapla się na ściankach i wraca do roślin. Natomiast ażurowa nakrętka przepuszcza akurat tyle powietrza, aby wraz z ciągłą jego wymianą zapobiegać chorobom grzybowym młodych roślinek.
Zapraszamy na film o kiełkownicy słoikowej:
Tutaj nic się nie marnuje! Prawdziwe Zero Waste! Wyhodowane w naszym słoiku kiełki zjadamy w całości, łącznie z korzonkiem, bo całość jest czysta i gotowa do spożycia już po 5 dniach. Żadnej waty, papieru, ligniny – z nimi bowiem wyrzucamy dolną połowę naszej hodowli, co jest nieekonomiczne i niepotrzebne.
Wygląd słoika jest na tyle estetyczny, że dopasuje się do każdej kuchni, no i nie zajmie za wiele miejsca na parapecie lub w pobliżu okna. Koniec z wielkimi, nieergonomicznymi sposobami hodowli! Płaskimi talerzami zalegającymi na stole, 3 piętrowymi kiełkownicami z których często wykorzystujemy jedno piętro, sitkami itd. Przeszkadza Ci słoik w tym miejscu? Jedną ręką go przestawiasz szybko, łatwo i przyjemnie.
Gotowe kiełki najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w tych samych warunkach świetlnych, i nadal przepłukiwać. Kiełki są gotowe, ale zużyte tylko w połowie? Druga połowa może nadal być hodowana w ten sam sposób, po protu kiełki nadal będą rosły. Odcinając je od powietrza i światła (czyli w lodówce) narażamy je na gnicie. Ponadto zwróć uwagę, że po kolejnych 2 czy 3 dniach po prostu kiełków będzie więcej, będą większe.
Jest to niezwykły, bardzo mądry produkt dla zdrowia – oto sprytny sposób wyhodujemy zdrowe i smaczne kiełki. O ich pozytywnych właściwościach można pisać całe tomy.
W zestawie jedna kiełkownica kosztuje tylko 30 zł, a w praktyce 3 sztuki dają znacznie większe możliwości niż 2 lub 1. Różne nasiona mają różny okres kiełkowania, więc zaczynając na raz, można po kolei zbierać plony. Można też wysiewać nasiona co 2 dni, wtedy na okrągło możemy zjadać różne rodzaje kiełków. A może chcesz podzielić się tym produktem z bliskimi osobami? Kiełkownice słoikowe w zestawie są tańsze, a jeśli tyle Ci niepotrzebne, możesz 2 komuś podarować.
Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Zapisz się do newslettera, aby:
0 produktów produkty produkt
Razem: PLN