loading...
Kozieradka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 35 g, Bavicchi (1)

Kozieradka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 35 g, Bavicchi

6,99
PLN
  • Czas wysyłki: 24 Godziny
  • Stan magazynowy: 2 szt.
Producent: Bavicchi
-
+

Produkt niedostępny w tej liczbie

Dostępna ilość:

Zadaj pytanie o przedmiot
  •  

Kozieradka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 35 g, Bavicchi

Kozieradka należy do rodziny Leguminosae. Kiełkowanie jest szybkie, a kiełki można spożywać już po 3-4 dniach. 

Intensywny i nieco ostry smak przypomina aromat orientalnych przypraw. Kozieradka jest bowiem jednym z głównych składników, które składają się na curry. Ma skład chemiczny bardzo podobny do oleju wątrobowego. 

Kiełki są bogate w witaminę E, fosfor, potas, magnez, siarkę i żelazo. Znakomicie komponują się smakowo z innymi gatunkami, takimi jak lucerna i koniczyna. 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

 

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową. 

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

 

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.


W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

 

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!

Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

 

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.

Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

 

 

Jak wysiewać:

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Polcana kiełkownica słoikowa.

 

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 35g

Dodaj opinię Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Dodane opinie (0)

Zobacz również

Twój koszyk zawiera

0 produktów produkty produkt

close modal Icon
Brak produktów. Kiedy dodasz produkty do koszyka pojawią się one w tym miejscu.
Sklep internetowy Sellingo