loading...

Mydlnica korzeń, cięty, 100 g

Wybierz opcje
Wagafilter arrow
8,30
PLN
9,98
PLN
Producent: Nanga
+

Produkt niedostępny w tej liczbie

Dostępna ilość:

Zadaj pytanie o przedmiot
  •  

Mydlnica lekarska (Saponaria officinalis) należy do rodziny goździkowatych i jest rośliną wieloletnią. Pochodzi z Europy, Afryki Północnej i Azji, ale spotkać ją można także w innych rejonach świata, gdzie rozprzestrzeniła się naturalnie, bądź zaczęto ją uprawiać. W Polsce jest pospolita, szczególnie na niżu. Rośnie w zaroślach, przy drogach, na zboczach i w środowisku zmienionym przez człowieka (roślina ruderalna). Mydlnica osiąga 30-80 cm wysokości.

Mydlnica lekarska jest rośliną niezwykle bogatą w saponiny. Jej korzeń z powodzeniem zastępuje szampon, proszek do prania, mydło i płyn do mycia naczyń! Wywar z korzeni najczęściej wykorzystuje się jako naturalny szampon lub płukanka do włosów.

Dawniej używano jej do mycia się, a w krajach arabskich służyła także do leczenia chorób skórnych. Wywar z korzeni stosowany był do prania tkaniny, zwłaszcza tych delikatnych. W dzisiejszych czasach mydlnicę dodaje się do chałwy oraz innych deserów arabskich jako emulgator. 

 

SPOSÓB UŻYCIA

Wywar kosmetyczny
2 łyżki korzeni zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 5-10 minut na małym ogniu. Przecedź i wystudź wywar lub uzupełnij go chłodniejszą wodą. Zastosuj do płukania umytych włosów i skóry głowy, do mycia twarzy i ciała lub jako tonik do twarzy.

Domowy szampon z mydlnicy:
2-3 łyżki korzeni zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i pozostaw na 15 minut. Następnie odcedź napar i dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Ostudzony napar możesz stosować zamiast szamponu do regularnej pielęgnacji włosów. Jest on polecany szczególnie dla osób zmagających się z łupieżem.

SKŁAD

Korzeń mydlnicy lekarskiej 100%. Surowiec najwyższej jakości.

DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE I PRZECIWWSKAZANIA
Odwar z mydlnicy spożyty w nadmiernych ilościach może wywołać nudności, wymioty i biegunkę.

Nie należy spożywać wywaru z mydlnicy w przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego, zapalenia żołądka, jelit i wątroby, po operacjach na jamie brzusznej, podczas biegunki.

Ogólne informacje o produkcie:

  • Część rośliny: korzeń
  • Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
  • Tradycyjna medycyna: Europejska
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Zastosowanie: Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja twarzy, Do włosów przetłuszczających się, Dla cery tłustej
Dodaj opinię Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Dodane opinie (0)

Zobacz również

Twój koszyk zawiera

0 produktów produkty produkt

close modal Icon
Brak produktów. Kiedy dodasz produkty do koszyka pojawią się one w tym miejscu.