loading...

Naturalne barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze w proszku

Naturalne barwniki to części roślin, które możemy użyć do zabarwienia napojów, żywności, włosów, kosmetyków i tkanin. Wystarczy dokładnie rozpuścić barwnik w wodzie lub przyrządzić z niego wywar, a następnie zanurzyć w nim to, co chcemy zabarwić.

 

Filtry
Wybierzfilter arrow
Wybierz filter arrow

4 Produkty

Barwniki naturalne

Sproszkowane drewno sandałowe, kurkumę i annato można dodawać bezpośrednio do kremów i maseczek lub sporządzać kosmetyki z ich dodatkiem. Indygo doskonale nadaje się do koloryzowania włosów na czarno. Wszystkie oferowane przez nas naturale barwniki, poza indygo, nadają się do barwienia żywności. Każdy z nich jest też odpowiedni dla tkanin.

Naturalne barwniki spożywcze i kosmetyczne

Aby nadać kolor żywności, należy ugotować ją w kolorowym wywarze, np. ryż w wodzie z dodatkiem kwiatów klitorii, jajko w wodzie z kurkumą, czy kalafiora w wodzie z kwiatami krokosza.

Barwniki te można też ugotować w mleku, a zabarwione mleko wykorzystać do przygotowania napojów, naleśników i innych potraw. Zmielone nasiona annato, kurkumę i buraka można dodawać do jedzenia bezpośrednio.

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze urozmaicą proste danie, nadadzą mu wyjątkowego koloru, co z pewnością spowoduje, że posiłki zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Ważna jest również informacja, że naturalne barwniki nie zawierają alergenów.

W zależności od ilości dodanego pigmentu można uzyskać różne odcienie tego samego koloru, wystarczy puścić wodze fantazji.

Spożywcze barwniki naturalne znajdują szerokie zastosowanie w cukiernictwie do barwienia mas do tortów, kremów śmietanowych, lukrów, ale również babeczek, biszkoptów. Również w domowych warunkach możemy eksperymentować stosując barwniki podobnie jak w cukierniach, ale także do tworzenia kolorowych naleśników, gofrów, omletów, makaronów, galaretek.

Najbardziej chyba znane jest barwienie jajek na Wielkanoc w łupinach z cebuli. Okazuje się jednak, że w każdym domu znajduje się wiele produktów, które można użyć do tworzenia kolorowych posiłków.

Kurkuma - dodana do gotowania makaronu, ryżu zapewni piękny, żółty kolor. Można ją również dodawać do ciast, kremów

Kawa, herbata - nadają brązowe odcienie kremom do tortów

Buraki, kwiat hibiskusa - zabarwią na głęboki czerwony kolor

Szpinak - dodany do popularnego ciasta o nazwie "zielony mech" pozwoli mu uzyskać zielony, intensywny kolor

Jagody - ugotowane, pozwolą na uzyskanie niebieskiego barwnika

Ciekawostką jest uzyskanie czarnego barwnika. Wystarczy tabletki węgla aktywnego rozkruszyć i rozpuścić w odrobinie gorącej wody i mamy gotowy czarny barwnik.

Gotowe barwniki spożywcze firmy Food Colours możemy podzielić na kilka kategorii, w zależności od konsystencji:

  • barwniki w proszku - mogą być przeznaczone do różnych zastosowań w zależności od ich właściwości. Mogą być do dekorowania ręcznego, do aerografu lub do tradycyjnego zastosowania, czyli w odpowiedniej ilości dodawane do kremów, lukrów, do barwienia mas marcepanowych
  • barwniki w płynie - dedykowane głównie do pracy z aerografem, występują w buteleczkach o różnych pojemnościach
  • barwniki w żelu - łatwe w aplikacji, pozwalają uzyskać intensywne i żywe barwy nawet przy minimalnym dozowaniu. Mogą występować w buteleczkach, tubkach, słoiczkach o różnej pojemności
  • barwniki w sprayu - zapewniają silne krycie i nadają połysk dekorowanym powierzchniom

    Polecamy produkty najwyższej jakości firmy Food Colours.

    Zapewniamy szeroki wybór produktów oraz szybką wysyłkę.

Naturalne barwienie tkanin

Bardzo interesujące jest zastosowanie naturalnych pigmentów do barwienia tkanin. Sposoby te były znane już od tysiącleci. Co ciekawe, istnieje ponad 2 tysiące gatunków roślin barwierskich, z których możemy uzyskać całą paletę barw.

Naturalne barwniki są wykorzystywane dzisiaj przez wielu projektantów do tworzenia wyjątkowych tkanin do swoich kolekcji. W rzeczywistości farbowanie tkanin przy użyciu naturalnych barwników jest w zasięgu każdego, kto lubi eksperymentować. Należy pamiętać, że najlepiej kolor łapią naturalne tkaniny lniane, jedwabne, bawełniane i wełniane.

Podstawowy podział barwników roślinnych:

  • antocyjany (uzyskujemy z nich kolor fioletowy, różowy, niebieski)
  • flawonoidy (uzyskujemy z nich kolor żółty, pomarańczowy, beżowy)
  • karotenoidy (uzyskujemy z nich kolor żółty, pomarańczowy, czerwony)
  • chlorofile (uzyskujemy z nich kolor zielony)

Barwienie tkanin w sposób naturalny daje wiele możliwości uzyskiwania różnych odcieni danego koloru. Można również podczas farbowania odpowiednio wiązać tkaninę, robić supły, co pozwala uzyskać interesujące, niejednolite zabarwienie.

Kilka przykładów kolorów, które można uzyskać z poszczególnych roślin barwierskich:

  • żółty i zielony barwnik - wrotycz pospolity, skrzyp polny, dziurawiec zwyczajny, brzoza brodawkowata, rumianek
  • pomarańczowy barwnik - aksamitka, krokosz barwierski, kurkuma, arnota właściwa
  • czerwony i różowy barwnik - ketmia, krokosz barwierski, szczaw zwyczajny, sandałowiec czerwony, marzanna barwierska
  • beżowy i brązowy barwnik - olsza czarna, orzech włoski, kawa, chmiel zwyczajny, kora dębu
  • fioletowy barwnik - alkanna barwierska, dziki bez czarny, sumak octowiec
  • niebieski barwnik - indygowiec barwierski, rdest barwierski, owoc jeżyny
  • czarny i szary barwnik - kora wielu drzew, szyszki olszy czarnej, galasy ( narośla na liściach dębu)

Należy pamiętać, kolor tkaniny uzyskany podczas farbowania należy utrwalić. Zwykle w tym celu pod koniec farbowania dodajemy ocet. Ocet można również dodać do ostatniego płukania.

Naturalne barwniki w kosmetologii

Wiele naturalnych barwników znajduje zastosowanie w kosmetologii. Z pewnością każdy zna hennę (Lawsonia inermis) i indygo (Indigofera tinctoria) - mocne barwniki uzyskane ze sproszkowanych liści. Są stosowane do farbowania włosów i skóry.

Ale również wiele kosmetyków codziennego użytku zawiera naturalne substancje barwiące.

Chlorofil - zielony barwnik wyodrębniany z niektórych liści, np. pokrzywy, lucerny - dodawany jest do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł, szamponów. Oprócz zielonego koloru jaki nadaje produktowi, ma również działanie przeciwzapalne, antyseptyczne.

Karotenoidy - dają żółty i pomarańczowy barwnik i występują praktycznie we wszystkich roślinach, nadając kolor ich kwiatom, owocom, nasionom czy liściom (np. w marchwi, dyni, szafranie, nagietku lekarskim, rokitniku zwyczajnym) - stosowane są w kosmetykach do opalania, dodawane są również do kremów, olejków.

Flawonoidy - obecne we wszystkich częściach roślin - liściach, kwiatach, owocach, korzeniach. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na kilka grup:

  • Flawony - barwa żółta do pomarańczowej - występuje w rumianku pospolitym, naparstnicy purpurowej, mięcie pieprzowej
  • Antocyjany - naturalne barwniki koloru czerwonego, niebieskiego i fioletowego - występują w kwiatach chabra, w owocach porzeczki czarnej, bzu czarnego, aronii, kwiatach malwy czarnej

Barwa to jeden z ważniejszych czynników wpływających na wybór danego produktu, podnosi jego atrakcyjność, wpływa na nasze zmysły. Dodawanie barwników do produktów spożywczych pomaga zamaskować niekorzystne przebarwienia.

Barwniki naturalne są bezpieczniejsze dla zdrowia. Minusem ją jednak wyższe koszty ich pozyskiwania oraz często utrata ich właściwości pod wpływem światła, temperatury.

Twój koszyk zawiera

0 produktów produkty produkt

close modal Icon
Brak produktów. Kiedy dodasz produkty do koszyka pojawią się one w tym miejscu.