Naturalne barwniki to części roślin, które możemy użyć do zabarwienia napojów, żywności, włosów, kosmetyków i tkanin. Wystarczy dokładnie rozpuścić barwnik w wodzie lub przyrządzić z niego wywar, a następnie zanurzyć w nim to, co chcemy zabarwić.
Sproszkowane drewno sandałowe, kurkumę i annato można dodawać bezpośrednio do kremów i maseczek lub sporządzać kosmetyki z ich dodatkiem. Indygo doskonale nadaje się do koloryzowania włosów na czarno. Wszystkie oferowane przez nas naturale barwniki, poza indygo, nadają się do barwienia żywności. Każdy z nich jest też odpowiedni dla tkanin.
Aby nadać kolor żywności, należy ugotować ją w kolorowym wywarze, np. ryż w wodzie z dodatkiem kwiatów klitorii, jajko w wodzie z kurkumą, czy kalafiora w wodzie z kwiatami krokosza.
Barwniki te można też ugotować w mleku, a zabarwione mleko wykorzystać do przygotowania napojów, naleśników i innych potraw. Zmielone nasiona annato, kurkumę i buraka można dodawać do jedzenia bezpośrednio.
Barwniki spożywcze urozmaicą proste danie, nadadzą mu wyjątkowego koloru, co z pewnością spowoduje, że posiłki zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Ważna jest również informacja, że naturalne barwniki nie zawierają alergenów.
W zależności od ilości dodanego pigmentu można uzyskać różne odcienie tego samego koloru, wystarczy puścić wodze fantazji.
Spożywcze barwniki naturalne znajdują szerokie zastosowanie w cukiernictwie do barwienia mas do tortów, kremów śmietanowych, lukrów, ale również babeczek, biszkoptów. Również w domowych warunkach możemy eksperymentować stosując barwniki podobnie jak w cukierniach, ale także do tworzenia kolorowych naleśników, gofrów, omletów, makaronów, galaretek.
Najbardziej chyba znane jest barwienie jajek na Wielkanoc w łupinach z cebuli. Okazuje się jednak, że w każdym domu znajduje się wiele produktów, które można użyć do tworzenia kolorowych posiłków.
Kurkuma - dodana do gotowania makaronu, ryżu zapewni piękny, żółty kolor. Można ją również dodawać do ciast, kremów
Kawa, herbata - nadają brązowe odcienie kremom do tortów
Buraki, kwiat hibiskusa - zabarwią na głęboki czerwony kolor
Szpinak - dodany do popularnego ciasta o nazwie "zielony mech" pozwoli mu uzyskać zielony, intensywny kolor
Jagody - ugotowane, pozwolą na uzyskanie niebieskiego barwnika
Ciekawostką jest uzyskanie czarnego barwnika. Wystarczy tabletki węgla aktywnego rozkruszyć i rozpuścić w odrobinie gorącej wody i mamy gotowy czarny barwnik.
Gotowe barwniki spożywcze firmy Food Colours możemy podzielić na kilka kategorii, w zależności od konsystencji:
Polecamy produkty najwyższej jakości firmy Food Colours.
Zapewniamy szeroki wybór produktów oraz szybką wysyłkę.
Bardzo interesujące jest zastosowanie naturalnych pigmentów do barwienia tkanin. Sposoby te były znane już od tysiącleci. Co ciekawe, istnieje ponad 2 tysiące gatunków roślin barwierskich, z których możemy uzyskać całą paletę barw.
Naturalne barwniki są wykorzystywane dzisiaj przez wielu projektantów do tworzenia wyjątkowych tkanin do swoich kolekcji. W rzeczywistości farbowanie tkanin przy użyciu naturalnych barwników jest w zasięgu każdego, kto lubi eksperymentować. Należy pamiętać, że najlepiej kolor łapią naturalne tkaniny lniane, jedwabne, bawełniane i wełniane.
Podstawowy podział barwników roślinnych:
Barwienie tkanin w sposób naturalny daje wiele możliwości uzyskiwania różnych odcieni danego koloru. Można również podczas farbowania odpowiednio wiązać tkaninę, robić supły, co pozwala uzyskać interesujące, niejednolite zabarwienie.
Kilka przykładów kolorów, które można uzyskać z poszczególnych roślin barwierskich:
Należy pamiętać, kolor tkaniny uzyskany podczas farbowania należy utrwalić. Zwykle w tym celu pod koniec farbowania dodajemy ocet. Ocet można również dodać do ostatniego płukania.
Wiele naturalnych barwników znajduje zastosowanie w kosmetologii. Z pewnością każdy zna hennę (Lawsonia inermis) i indygo (Indigofera tinctoria) - mocne barwniki uzyskane ze sproszkowanych liści. Są stosowane do farbowania włosów i skóry.
Ale również wiele kosmetyków codziennego użytku zawiera naturalne substancje barwiące.
Chlorofil - zielony barwnik wyodrębniany z niektórych liści, np. pokrzywy, lucerny - dodawany jest do past do zębów, płynów do płukania ust, mydeł, szamponów. Oprócz zielonego koloru jaki nadaje produktowi, ma również działanie przeciwzapalne, antyseptyczne.
Karotenoidy - dają żółty i pomarańczowy barwnik i występują praktycznie we wszystkich roślinach, nadając kolor ich kwiatom, owocom, nasionom czy liściom (np. w marchwi, dyni, szafranie, nagietku lekarskim, rokitniku zwyczajnym) - stosowane są w kosmetykach do opalania, dodawane są również do kremów, olejków.
Flawonoidy - obecne we wszystkich częściach roślin - liściach, kwiatach, owocach, korzeniach. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na kilka grup:
Barwa to jeden z ważniejszych czynników wpływających na wybór danego produktu, podnosi jego atrakcyjność, wpływa na nasze zmysły. Dodawanie barwników do produktów spożywczych pomaga zamaskować niekorzystne przebarwienia.
Barwniki naturalne są bezpieczniejsze dla zdrowia. Minusem ją jednak wyższe koszty ich pozyskiwania oraz często utrata ich właściwości pod wpływem światła, temperatury.
0 produktów produkty produkt