Olej z ogórecznika (Borago oil), 20 ml

CENA: 7,39 PLN
Czas wysyłki : 24 Godziny
szt.

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Olej z ogórecznika wykazuje szereg właściwości leczniczych i pielęnacyjnych, co zostało potwierdzone odpowiednimi badaniami. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się go jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych oraz kosmetyków przeznaczonych do skóry bardzo suchej, wrażliwej i alergicznej. Dzięki zawartości licznych substancji odżywczych, w tym soli mineralnych, flawonoidów, witaminy C, alantoiny i nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z ogórecznika łagodzi podrażnienia, redukuje swędzenie skóry, reguluje jej wilgotność i elastyczność. Aplikowany bezpośrednio na skórę zmniejsza dolegliwości związane z oparzeniami i odmrożeniami, wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i łojotokowego zapalenia skóry. Można go wmasowywać w skórę, stosować w formie okładów, a także dodawać do kosmetyków i kąpieli leczniczych.

Olej tłoczony na zimno!

Olej z ogórecznika, pozyskiwany jest z nasion rośliny o tej samej nazwie (Borago officinalis), rosnącej naturalnie w basenie Morza Śródziemnego. Działa regenerująco i ODMŁADZAJĄCO, wygładza ZMARSZCZKI, pomaga w walce z TRĄDZIKIEM.

Działanie:

Olej ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i rewitalizujące. Polecany jest do skóry bardzo suchej, zniszczonej, dojrzałej i łuszczącej się. Regulując wilgotność skóry, działa regenerująco i ODMŁADZAJĄCO, zmniejsza widoczne ZMARSZCZKI.

Brak w skórze kwasu gamma-linolenowego, powoduje , że skóra jest zwiotczała, sucha, pojawiają się zmarszczki i przebarwienia, olej z ogórecznika uzupełnia braki tegoż kwasu w skórze i tym niekorzystnym zmianom.

Unikalną właściwością oleju, jest łagodzenie SWĘDZEŃ.

Olej zawiera sporą ilość kwasów organicznych, stąd też może lekko podrażniać skórę, zwłaszcza tą bardzo wrażliwą.

Zastosowanie:

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 5-99%.

W przypadku cery bardzo wrażliwej, konieczne rozcieńczenie go w innym oleju (makadamia, słodkie migdały, jojoba).

Olejem można również wzbogać gotowe kremy, serum, czy inne formulacje o działaniu przeciwzmarszczkowym i regenerującym.

Skład chemiczny:
Olej jest cennym źródłem kwasu gamma-linolenowego (zawiera go najwięcej spośród znanych roślin oleistych). Ponadto zawiera znaczne ilości kwasu palmitynowego. stearynowego, oleinowego, linolowego i eruekowego .

Pochodzenie:
Olej wyprodukowano z surowca pochodzącego z Hiszpanii, konfekcjonowany w UK/Polska.

Olej jest słabo odporny na wyższe temperatury, stąd zalecamy przechowywanie go lodówce.

Surowiec dla przemysłu (Raw Material): Olej z Ogórecznika ( Borage Oil, CP)
INCI : Borago Officinalis Seed Oil
Numer CAS: 225234-12-8
Numer EINECS: N/d

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie