Wybierz kategorie
Najlepiej spożyć przed końcem: 08/2022
Bylica piołun (Artemisia absinthium) należy do rodziny astrowatych. Występuje powszechnie w krajach Europy, Azji i Afryki Północnej. Jest też obecna w Ameryce Północnej jako gatunek zawleczony. W niektórych miejscach Polski jest pospolita. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i suche. Bylica piołun osiąga do 1 m wysokości.
Podnosi apetyt, wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit, zwalcza pasożyty, grzyby i robaki wewnętrzne.
SKŁADNIKI
Ziele piołunu 100%. Surowiec najwyższej jakości.
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Napar
1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i parzyć pod przykryciem około 30 minut. Spożywać 1 szklankę naparu dziennie podzieloną na kilka małych porcji.
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
Ze względu na obecność toksycznego tujonu, nadmierne spożywanie preparatów z piołunu może poskutkować zatruciem objawiającym się pobudzeniem psychicznym, zawrotami głowy, psychozą, halucynacjami, dreszczami, drgawkami, nudnościami, wymiotami oraz podrażnieniem nerek i przewodu pokarmowego.
Ponadto długotrwałe stosowanie nalewki z piołunu może doprowadzić do uzależnienia.
PRZECIWWSKAZANIA
Okres ciąży i karmienia piersią, wrzody żołądka i dwunastnicy, uczulenie na piołun.
Nie podawać dzieciom.
Informacje ogólne:
Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Sprawne jelita, mocna wątroba, trawienie
Zastosowanie: przyspieszenie metabolizmu
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci
Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Zapisz się do newslettera, aby:
0 produktów produkty produkt
Razem: PLN
Dostawa: od 0.00 PLN